Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Minska aptiten och håll blodsockret nere med korn

Bröd baserat på kornkärnor ger goda och snabba effekter på hälsan.

Forskning vid Lunds universitet visar att bröd baserat på kornkärnor ger goda och snabba effekter på hälsan. Hemligheten ligger i den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor som hjälper till att minska aptiten och reglera blodsockret såväl som att minska risken för både diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det är förvånande men mycket lovande att rätt val av kostfiberblandning på väldigt kort tid kan få påfallande hälsosamma effekter på friska människor, säger Anne Nilsson, docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Under tre dagar fick friska medelålders personer äta ett bröd baserat på kornkärnor till måltiderna vid frukost, lunch och middag. En undersökning av riskmarkörer för diabetes och hjärt- kärlsjukdom morgonen efter visade att försökspersonernas ämnesomsättning påverkades positivt upp till 14 timmar efter med bland annat minskat blodsocker- och insulinpåslag efter en måltid, ökad insulinkänslighet, och förbättrad aptitreglering. Effekterna uppkommer enligt forskarna då den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor når tjocktarmen och stimulerar tillväxt av goda bakterier och stimulerar till frisättning av viktiga tarmhormoner.

Läs mer i pressmeddelandet från Lunds universitet
http://www.lu.se/article/minska-aptiten-och-hall-blodsockret-nere-med-korn

Läs mer om Anne Nilssons forskning
http://www.food-health-science.lu.se/en/research/researchers/anne-nilsson

Anne Nilsson

Docent Anne Nilsson

Docent Anne Nilsson
tel 046-222 8343
anne.nilsson [at] food-health-science.lu.se

 

 

Senaste artiklar

2017-03-23
Disputation 29 mars
Disputation 29 mars
2017-03-06
Food Innovation for a Healthy Future
Food Innovation for a Healthy Future
2017-01-30
Nya rön om korn och tarmhälsa
Nya rön om korn och tarmhälsa
2016-11-30
Om Food-KIC
Om Food-KIC
2016-11-25
Disputation 21 december
Disputation 21 december

Centrum för preventiv livsmedelsforskning
Lunds universitet
Medicon Village, 223 81  Lund

Telefon 046-222 0000 (växel)
Organisationsnummer: 202 100-3211