Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Gut Microbiome Lab

Next-generation sequencing av 16S ribosomalt bakterie-DNA utförs vid Gut Microbiome Lab.

Följande steg ingår i vår process för mikrobiota-sekvensering:

  • DNA-extraktion av faeces- , caecum- och vävnadsprover
  • PCR-amplifiering av 16S rDNA
  • Gel-elektrofores för kvalitetsvalidering av PCR-produkter
  • Kvantifiering av amplikoner med Qubit fluorometer
  • Paired-end-sekvensering, 2x300 bp read length, med Miseq, output upp till 15 Gb
  • Bioinformatik och statistisk analys av sekvensdata med QIIME och Elastic Computer Cloud

Tarmens mikrobiota, tarmfloran, har stor betydelse för vår hälsa och kan påverka energiupptag, metabolism och immunförsvar. Kosten kan påverka tarmfloran och kan därför användas som ett verktyg för att förbättra tarmflorans sammansättning.

Vi analyserar och kartlägger förändringar i tarmfloran vid kost-interventioner som utförs vid LU Food for Health Laboratory. Vi undersöker även mekanismer för interaktioner mellan värd och mikrobiota i olika modeller. Mikrobiota-profilering används för att optimera nya livsmedelskoncept för prevention av metabola sjukdomar.

Vi samarbetar både nationellt och internationellt med forskargrupper och företag som är intresserade av mikrobiota-karaktärisering i relation till kostfaktorer och hälsa.

Koordinator: Frida Fåk

Diplococci
Diplococci. Foto: Frida Fåk.

Centrum för preventiv livsmedelsforskning
Lunds universitet
Medicon Village, 223 81  Lund

Telefon 046-222 0000 (växel)
Organisationsnummer: 202 100-3211