Dryck som håller blodsockret stabilt

Återkommande höga blodsockernivåer ökar risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, vilket är en allvarlig komplikation hos diabetiker. Vassleprotein som finns i mjölkprodukter har visat sig kunna hjälpa typ 2 diabetiker att hålla blodsockret stabilt. I tidigare forskningsstudier har vi visat att vassleproteiner stimulerar kroppens egen insulinproduktion och på så vis underlättar blodsocker-regleringen. Många epidemiologiska studier stödjer våra resultat och observerar ett samband mellan högt intag av mjölk samt mejeriprodukter och minskad risk för typ 2 diabetes, fetma, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och förhöjda blodfetter.

Nyare forskningsresultat visar att specifika aminosyror kan efterlikna den effekt man får av vassle och de kan därför användas för att förstärka vasslens effekter. I framtiden kan dessa resultat nyttjas i t.ex. drycker som intas före kolhydratrika måltider och stabiliserar blodsockret.

Projektledare: Professor Inger Björck