Strukturerade emulsioner för styrd frisättning och aptitkontroll

Effekten av bioaktiva komponenter i livsmedel kan variera beroende på var de frisätts i mag-tarmkanalen. Frisättningen skulle kunna styras till specifik plats genom att kapsla in bioaktiva komponenter i emulsionsdroppar.

Projektet studerar stärkelsebaserade s k Pickeringemulsioner som ger ett mycket stabilit system som kan användas i livsmedelsprodukter. Genom att variera stärkelsepartiklarnas barriäregenskaper  kan systemet designas för att frisätta det inkapslade materialet på specifika platser,.

Pickeringemulsioner studeras även för aptitreglering genom fördröjd fettspjälkning vilket påverkar mättnadssignalerna. Stärkelsestabiliserade Pickeringemulsioner kan designas för att transportera ner fett till tarmen.

Projektledare: Malin Sjöö