Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Dryck som håller blodsockret stabilt

Återkommande höga blodsockernivåer ökar risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, vilket är en allvarlig komplikation hos diabetiker. Vassleprotein som finns i mjölkprodukter har visat sig kunna hjälpa typ 2 diabetiker att hålla blodsockret stabilt. I tidigare forskningsstudier har vi visat att vassleproteiner stimulerar kroppens egen insulinproduktion och på så vis underlättar blodsocker-regleringen. Många epidemiologiska studier stödjer våra resultat och observerar ett samband mellan högt intag av mjölk samt mejeriprodukter och minskad risk för typ 2 diabetes, fetma, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och förhöjda blodfetter.

Nyare forskningsresultat visar att specifika aminosyror kan efterlikna den effekt man får av vassle och de kan därför användas för att förstärka vasslens effekter. I framtiden kan dessa resultat nyttjas i t.ex. drycker som intas före kolhydratrika måltider och stabiliserar blodsockret.

Projektledare: Professor Inger Björck

Centrum för preventiv livsmedelsforskning
Lunds universitet
Medicon Village, 223 81  Lund

Telefon 046-222 0000 (växel)
Organisationsnummer: 202 100-3211