Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Glykemisk reglering

En av dagens stora folkhälsoutmaningar är att fler och fler drabbas av fetma, typ 2 diabetes och hjärtkärlsjukdom. En viktig faktor i alla dessa metabola rubbningar är störd blodsocker-reglering. Forskning har visat att ofta återkommande höga blodsockernivåer ökar risken för hjärtkärlsjukdom via en mekanism som är kopplad till oxidativ stress och låg-gradig inflammation. Från våra tidigare studier vet vi att det finns olika livsmedelsfaktorer som kan sänka blodsockersvaret efter en måltid, inte bara i den akuta fasen utan i vissa fall även efter en eller två efterföljande måltider. Utmärkande för sådana livsmedelsfaktorer är att produkterna bryts ner långsammare i mag-tarmkanalen eller att fermenteringen i tjocktarmen ökar.

Syftet med forskningsprojektet är att identifiera och kombinera livsmedelsfaktorer för att utveckla produkter och måltider som kan bidra till förbättrad blodsockerreglering.

Projektledare: Docent Elin Östman

Centrum för preventiv livsmedelsforskning
Lunds universitet
Medicon Village, 223 81  Lund

Telefon 046-222 0000 (växel)
Organisationsnummer: 202 100-3211